administrator

Vineri 5 aprilie s-a desfășurat la Primăria din municipiul Bor - Serbia, întâlnirea oficială dintre reprezentanții celor 2 primării, în vederea semnării primului document privind deschiderea căilor de cooperare și apropiere între cetățenii celor 2 comunități. Această întâlnire a fost programată în iarnă, ca urmare a vizitei unui grup de reprezentanți ai societății civile din Bor, invitați de primarul municipiului Vulcan, Gheorghe ILE, la manifestările ocazionate de Unirea Principatelor Române.
La întâlnirea din 5 aprilie, primăria municipiului Vulcan a fost reprezentată de viceprimarul Cristian Merișanu care în discursul său a prezentat primarului din Bor, Alexandar Milikic, elementele principale care definesc municipiul Vulcan și posibilitățile de apropiere dintre cele două localități.

La rândul domniei-sale, primarul municipiului Bor a vorbit despre similaritățile de natură economică, academică, socială, culturală, pe care cele două localități le au. Municipiul Bor este la fel ca si municipiul Vulcan, o localitate minieră dedicată însă extragerii de Cupru și Aur, iar în Bor își desfășoară activitatea Facultatea Tehnică Minieră a Universității din Belgrad. Din totalul populației de aprox. 40.000 locuitori, peste 15% sunt români-vlahi proveniți de pe Valea Timocului. Legăturile culturale existente deja între România și Serbia, parteneriatele de natură economică și academică sunt argumente suplimentare ale deschiderii noastre către această zonă din Balcani.

Următorul pas este demararea procedurilor pentru înfrățirea celor 2 localități și stabilirea programului comun de activități în care să fie cuprinși cetățeni de toate vârstele ale celor 2 comunități.
La întâlnirea de vineri au fost prezenți și reprezentanți ai Guvernului Sîrb, ai Universității din Craiova și ai Facultății Tehnice din DrobetaTurnu-Severin, precum și cei ai cluburilor Rotary din districtul Serbia-MunteNegru ( RC Bor) și din districtul 2241 România-Republica Moldova ( RC Craiova și RC Petroșani-Valea Jiului), care sunt practic premergătorii acestui demers important pentru comunitatea Vulcanului.

Close Search Window